A "KÁLI SZENNYVÍZELVEZETÉSI AGGLOMERÁCIÓ CSATORNÁZÁSA ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁSA"


KEOP-1.2.0/2F/09-2010-0031

 

A Káli Kistérség szennyvízrendszerének kiépítése, amely kétfordulós pályázati beruházásként 2009-ben indult a térségi összefogással létrejött Káli Szennyvízelvezetési Önkormányzati Társulás kezdeményezésére, nélkülözhetetlen a térség infrastrukturális fejlődése és a megye vízbázisának védelme érdekében. A fejlesztés jelentőségét mutatja, hogy azt az Európai Unió a közel nettó 4,2 milliárd forintos költségvetés 85 százalékának biztosításával támogatja.

A beruházás adminisztratív szakasza

Az Unió 3,5 milliárdos hozzájárulását szavatoló Támogatási Szerződés (2010.október 1.) megkötését követő 10 hónapban szigorú minőségbiztosítási vizsgálatok zajlottak annak érdekében, hogy jogilag és szakmailag minden az előírásoknak megfelelően történjen a projekt teljes folyamata során. E vizsgálatok elmaradása, a megfelelő uniós és minisztériumi engedélyek, tanúsítványok (többek között a vízjogi létesítési engedély) hiánya ugyanis a pályázati pénzek csökkentésével vagy megvonásával is járhatott volna, amely kockázatot az önkormányzati társulás a lakosság érdekében nem vállalhatta.

A beruházás e legnehezebb, adminisztratív szakasza 2011. augusztus 5-én zárult le, amikor a hat település – Kál, Kompolt, Kápolna, Tófalu, Aldebrő, Feldebrő –alkotta önkormányzati társulás polgármesterei, és Herman István, a térség országgyűlési képviselője az aldebrői szőlőhegyen tartott ünnepi hangulatú sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megküldte minőségbiztosítási jelentését, tanúsítványát, amely alapján elindítható a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás.

A szennyvízhálózat kivitelezőjének kiválasztása

A kiviteli közbeszerzési eljárás kiírása és elbírálása során újabb, kiemelten szigorú szabályoknak kellett megfelelni, ugyanis amellett, hogy a káli szennyvízrendszer kiépítése a térség egyik legnagyobb beruházása, a nagymértékű uniós pályázati hozzájárulás miatt a folyamat minden egyes lépését ellenőrizni és dokumentálni kellett, ill. beszámolni róla a megfelelő állami és uniós hatóságoknak. A pályázatok beküldésére 45 nap állt rendelkezésre, míg az elbírálásukra 60 napot kellett szánni.

Heves megye kiemelkedő jelentőségű, 4,2 milliárd forint összértékű beruházása 2012. február 14-én újabb mérföldkőhöz érkezett, ugyanis a kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás sikerrel zárult. Így ünnepélyes keretek között megköttetett a szerződés a győztes pályázó és a Káli Szennyvízelvezetési Önkormányzati Társulás között. A szerződést aláíró másik fél a PENTA Általános Építőipari Kft., egy 100 %-ban magyar tulajdonú cég, amely Nagy Gábor ügyvezető igazgatóúr vezetésével már 20 éve sikerrel tevékenykedik a szakmában.

A szennyvízhálózat kiépítése

2012. április 4-én került sor a káli szennyvízhálózat kiépítésének kezdetét jelző Ünnepélyes Alapcső Letételre. A beruházás mind regionális, mind országos jelentőségét mutatja, hogy az eseményen Dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára, valamint Herman István, a térség országgyűlési képviselője is méltatták a lakosság példaértékű hozzáállását. A szennyvízhálózat kiépítése közel 4000 ingatlant érintett. A szakemberek több mint 100.000 m3 földet mozgattak meg a közel 100 km hosszú csővezeték lefektetéséhez, ami után a helyreállítási munkák következtek. 

A szennyvíztisztító telep kivitelezőjének kiválasztása

2013 tavaszán jelentette be a Társulás, hogy sikerrel zárult a káli szennyvíztisztító telep kiépítésére vonatkozó közbeszerzési eljárás. A Káli Szennyvízelvezetési Önkormányzati Társulás és a győztes pályázó PENTA Általános Építőipari Kft. és Veolia Water Solutions & Technologies Magyarország Zrt. konzorciuma, ünnepélyes keretek között 2013. március 6-án kötött szerződést Kompolton, elindítva a szennyvíztisztító telep kivitelezési szakaszát. A munka fázisainak szétválasztására a pályázati támogatás miatt volt szükség. Ráadásul menet közben több tervmódosítás is elengedhetetlenné vált, a környezetvédelmi szempontok tökéletes megvalósítása érdekében. Mára örömmel kijelenthető: a tanulmánytervek igazolták, minden az elvárásoknak megfelelően zajlott.

A beruházás jelenlegi állása

A szennyvíztisztító telep jó ütemben épül. Elkészülése után összeköthető a szennyvízhálózattal, majd egy technológiai előkészítést és egy szakhatósági véleményezést követően, 2014 nyár elején elindulhat egy hat hónapos próbaüzem. Ennek ideje alatt a lakosság ingyen élvezheti a szennyvízcsatorna előnyeit, mert az önkormányzatok teljes mértékben finanszírozzák a költségeket.

A beruházás jelentősége

A többmilliárdos fejlesztés nélkülözhetetlen a terület infrastrukturális fejlődése és a megye vízbázisának védelme érdekében. Az összefogásban résztvevő 6 településből 3 település természetes talaja és vízbázisa ugyanis erősen veszélyeztetett a szennyvízcsatorna rendszer hiánya miatt kialakult, a talajba folyamatosan áramló szennyezőanyagok miatt (nitrit, nitrát, ammónium). Aggodalomra azonban nincs ok, ugyanis a zárt szennyvízrendszer kialakítása orvosolni fogja a problémát.

A beruházás tízezer ember hétköznapjait teszi komfortosabbá két éven belül, s emeli a térség négyezer ingatlanának értékét. A példás térségi összefogás mellett az a tény is említésre méltó, hogy a lakosság hetven százaléka azonnal az ügy mellé állt, s anyagi áldozatot is hozott a fejlődésért. A lakossági támogatás aránya a projekt kezdete óta folyamatosan növekszik.

A szennyvízelvezetést biztosító közel száz kilométer hosszú csatornahálózat megépítése és ennek jövőbeli üzemeltetése munkahelyeket is teremt, mivel a megvalósításába a társulás szeretné bevonni a helyi vállalkozásokat is.